0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Typer av begravningar / Hemtransport vid dödsfall utomlands

Hemtransport vid dödsfall utomlands

Vad händer när någon i resesällskapet eller när en anhörig dör under utlandsvistelsen? Läs vidare för all information gällande hemtransport vid dödsfall utomlands.

Resande och arbetande runt om i världen ökar. Även allt fler pensionärer bosätter sig utomlands. Med dessa trender följer dessvärre en annan trend: ett ökat antal svenska dödsfall utomlands.

Av olika anledningar kan drömresan bli en mardröm. Vad gör du när någon i ditt resesällskap avlider under resan och vem ska du kontakta när en förälder eller partner avlider på ålderns höst i utlandet?

Lavendla vill göra det svåra lite enklare.

5 saker att göra vid dödsfall utomlands

  1. Ta kontakt med Sveriges lokala ambassad eller konsulat i landet, alternativt UD hemma i Sverige.
  2. Ta reda på om det finns någon försäkring som täcker hemtransporten av den avlidne.
  3. Saknas försäkring måste hemtransporten ordnas av Lavendla International, i annat fall sköter försäkringsbolaget hemtransporten.
  4. Kontakta svensk begravningsbyrå som förbereder mottagandet av den avlidne, om inte Lavendla International anlitats i steg 3.
  5. Oavsett hur den avlidne kommer hem, kontaktas Lavendla som sköter begravningen i Sverige och upphämtningen på flygplatsen.

Ordna hemtransport vid dödsfall i utlandet

Det första anhöriga ska göra när ett dödsfall inträffar utomlands är att kontakta Sveriges lokala ambassad eller konsulat.

Sveriges lokala representation i landet har god kontakt med lokala myndigheter, känner till de praktiska detaljerna som sker och kan därför vägleda dig i bästa mån.

Ambassaden kontrollerar att identiteten på den avlidne officiellt är bekräftad från lokala myndigheter.

Därefter kontaktas eventuella anhöriga i Sverige genom personlig påhälsning av polisen (när de anhöriga inte är med den avlidne, eller inte redan är informerade om detta).

Normalt är önskan att begravningen ska ske i Sverige, vilket förutsätter någon form av hemtransport av den avlidne. Antingen att kroppen transporteras hem i kista eller i form av aska i en urna.

En vanlig missuppfattning är att den svenska staten finansierar transporten hem till Sverige, men så är absolut inte fallet.

Om den avlidne var på semesterresa är chanserna stora att det finns en reseförsäkring som hjälper till att ordna och finansiera transporten hem till Sverige, via SOS International.

I dessa fall sköter försäkringsbolaget mer eller mindre allt det praktiska i det lokala landet fram till dess att den avlidne landat på svensk mark.

Observera att de flesta reseförsäkringar normalt endast gäller de första 45 dagarna av resan, om försäkringsskyddet inte förlängts innan avresa.

I de fall den avlidne var permanent bosatt utomlands är dock chanserna mindre att hemresan bekostas och ordnas av ett försäkringsbolag. Detta är helt beroende av den avlidnes individuella försäkringsskydd.

SOS International hjälper till vid dödsfall utomlands

Kostnaderna vid dödsfall utomlands blir lätt höga då transporterna och den dokumentation som krävs oftast är omfattande.

Inte sällan behövs allt därutöver också översättas och stämplas av notarius publicus. Se därför över om det finns en försäkring som täcker dessa kostnader.

Om en svensk medborgare avlider utomlands brukar SOS International hjälpa till i samarbete med en rad försäkringsbolag. Kontakta SOS International vid ett dödsfall utomlands för att ta reda på vilket stöd du kan få.

Vad händer om försäkringsskydd saknas vid dödsfall utomlands?

Tyvärr förekommer flertalet fall där försäkringsskydd saknas av en eller annan anledning.

Det finns dock fortfarande goda chanser att ordna med ett värdigt avsked för den avlidne.

Sammanfattningsvis finns det två alternativ, vilka förklaras mer ingående här nedanför:

Alternativ 1: Hemtransport som ordnas av dödsboet eller de anhöriga, via Lavendla International

Du kontaktar Lavendla International som anordnar hemtransporten å familjens vägnar.

Här kan man normalt välja om kremering ska ske i utlandet för att på så sätt endast behöva transportera urnan hem, i annat fall krävs en mer omständlig – och dyrare – process att transportera kistan.

Det finns stora summor att spara på att välja en kremering i utlandet, då urnan i många fall kan resa med anhöriga som handbagage hem till Sverige.

Även regelverket för urntransport är vanligen mindre restriktivt.

Ceremonin sker då med urna hemma i Sverige, vilket generellt blir allt vanligare.

hemtransport vid dödsfall utomlands

Om kremering inte känns rätt överhuvudtaget, eller att kremering önskas ske i Sverige (före eller efter själva begravningsceremonin), transporteras kroppen och kistan hem till Sverige, vilket normalt inte är några problem.

Givetvis förstår vi på Lavendla International din sorg och att anhöriga varken har ork eller tid att kontakta och jämföra flera aktörer för att transportera hem den avlidne.

Därför erbjuder vi prisgaranti på vårt jobb för att du ska känna dig säker på att komma i gång så snabbt som möjligt.

Hittar du ett motsvarande men billigare alternativ i efterhand återbetalar vi skillnaden. Vi kan även erbjuda avbetalning på transporten.

Alternativ 2: Lokal begravning som kan bekostas av svenska staten

I det fall ekonomiska medel helt saknas, bekostar svenska staten det billigaste värdiga alternativet till begravning. I de allra flesta fall innebär detta en lokal begravning i landet där dödsfallet skedde.

När den avlidne transporterats hem till Sverige

Innan den faktiska hemtransporten sker måste en svensk begravningsbyrå förberedas för att kunna ta emot den avlidne.

I det fall en kista har transporterats till Sverige byts denna transportkista, samt zinkkistan inuti, ut mot en ny kista.

Zinkdelen krävs för internationella flygtransporter men måste avlägsnas innan gravsättning sker i Sverige.

Välj därför inte en dyr kista i utlandet, önskas en fin kista till ceremonin byts denna ut när kroppen väl når Sverige.

Kistan hämtas upp på aktuell flygplats och körs sedan dit begravningen ska ske, i väntan på ceremonin och/eller gravsättningen.

Då transporten skett i urna är det inte sällan fallet att urnan åker med de anhöriga hem.

Det är viktigt att kontakta den svenska begravningsbyrån innan för att förbereda mottagandet av denna urna, då det är olagligt att ha urnor privat i Sverige.

Skälen att anlita Lavendla International

Lavendla Begravning, tillsammans med sina internationella och juridiska avdelningar, Lavendla International och Lavendla Juridik, ordnar såväl hemtransporten som begravningen samt det juridiska som följer därefter.

På så sätt kan vi erbjuda snabb hjälp och en helhetslösning för alla dina brådskande behov.

Vi hjälper dig, oavsett när i processen du anlitar oss. Antingen om du endast vill ha hjälp med någon separat del i processen eller ha samma byrå genom hela uppdraget.

Vi finns alltid tillhands med lång erfarenhet av komplexa utlandsärenden, liksom av begravningar i Sverige.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.