Hem / Begravning / Typer av begravningar / Hemtransport vid dödsfall utomlands

Hemtransport vid dödsfall utomlands

 

Med ett ökande resande och studier/arbete utomlands bland svenskarna och en trend där allt fler svenska pensionärer bosätter sig utomlands för såväl klimatet som gynnsamma skatteregler följer dessvärre trenden med ett ökat antal svenska dödsfall utomlands. Av olika anledningar kan drömresan bli en mardröm. Vad gör ni när någon i ert resesällskap avlider under resan? Vem ska ni kontakta när en förälder eller partner avlider på ålderns höst i utlandet? Lavendla vill göra det svåra lite enklare - ring oss 0770-33 90 88 idag.

Checklista: Detta ska ni göra vid dödsfall utomlands.

 1. Ta kontakt med Sveriges lokala ambassad eller konsulat i landet, alternativt UD hemma i Sverige.
 2. Utred det finns någon försäkring som täcker hemtransporten av den avlidne.
 3. Saknas försäkring måste hemtransporten ordnas av Lavendla International, i annat fall sköter försäkringsbolaget hemtransporten.
 4. Kontakta svensk begravningsbyrå som förbereder mottagandet av den avlidne, om inte Lavendla International anlitats i steg 3.
 5. Oavsett hur den avlidne kommer hem, kontaktas Lavendla som sköter begravningen i Sverige och upphämtning på flygplats.

  Få en kostnadsfri offert och mer information:  Läs mer

  Vi återkommer inom 3 timmar!

  begravning-utomlands-transport-med-flygplan-lavendla-begravningsbyra

  Ordna hemtransport vid dödsfall i utlandet.

  Det första anhöriga ska göra när ett dödsfall inträffar utomlands är att kontakta Sveriges lokala ambassad eller konsulat. Sveriges lokala representation i landet har god kontakt med lokala myndigheter och känner till de praktiska detaljer som sker och kan vägleda er i bästa mån.

  Ambassaden kontrollerar att identiteten på den avlidne officiellt är bekräftad från lokala myndigheter, och därefter kontaktas eventuella anhöriga i Sverige genom personlig påhälsning av Polisen hemma i Sverige (då de anhöriga inte är med den avlidne, eller inte redan är informerade om detta).

  Normalt är önskan att begravningen ska ske i Sverige, vilket förutsätter någon form av hemtransport av den avlidne. Antingen att kroppen transporteras hem i kista, eller i form av aska i en urna.

  En vanlig missuppfattning är att den svenska staten finansierar transporten hem till Sverige, men så är absolut inte fallet. Om den avlidne var på semesterresa är chanserna stora att det finns en reseförsäkring som hjälper till att ordna samt finansiera transporten hem till Sverige, via SOS International. I dessa fall sköter försäkringsbolaget mer eller mindre allt det praktiska i det lokala landet fram till dess att den avlidne landat på svensk mark. Observera att de flesta reseförsäkringar normalt endast gäller de första 45 dagarna av resan, om försäkringsskyddet inte förlängts innan avresa. I de fall den avlidne var permanent bosatt utomlands är dock chanserna mindre att hemresan bekostas och ordnas av ett försäkringsbolag. Detta är helt beroende av den avlidnes individuella försäkringsskydd.

  SOS International hjälper till vid dödsfall utomlands

  Kostnaderna vid dödsfall utomlands blir lätt höga då transporterna och den dokumentation som krävs ofta är omfattande. Inte sällan behövs allt därutöver också översättas och stämplas av notarius publicus. Se därför över om det finns en försäkring som täcker dessa kostnader. Om en svensk medborgare avlider utomlands hjälper ofta SOS International till i samarbete med en rad försäkringsbolag. Kontakta SOS International vid ett dödsfall utomlands för att ta reda på vilket stöd just ni kan erhålla.

   

  Vad händer om försäkringsskydd saknas vid dödsfall utomlands?

  Tyvärr förekommer flertalet fall där försäkringsskydd saknas av en eller annan anledning. Det finns dock fortfarande goda chanser att ordna med ett värdigt avsked för den avlidne. Sammanfattningsvis finns det två alternativ, vilka förklaras mer ingående nedan.

  Alternativ 1: Hemtransport som ordnas av dödsboet eller de anhöriga, via Lavendla International.

  Ni kontaktar Lavendla International som anordnar hemtransporten å familjens vägnar. Här kan man normalt välja om kremering ska ske i utlandet för att på så sätt endast behöva transportera urnan hem, i annat fall krävs en mer omständlig – och dyrare – process att transportera kistan. Det finns stora summor att spara på att välja en kremering i utlandet, då urnan i många fall kan resa med anhöriga som handbagage hem till Sverige. Även regelverket för urntransport är vanligen mindre restriktivt. Ceremonin sker då med urna hemma i Sverige, vilket generellt blir allt vanligare. Om kremering inte känns rätt överhuvudtaget, eller att kremering önskas ske i Sverige (före eller efter själva begravningsceremonin) transporteras kroppen och kistan hem till Sverige, vilket normalt inte är några problem.

  Givetvis förstår vi på Lavendla International er sorg och att anhöriga varken har ork eller tid att kontakta och jämföra flera aktörer för att transportera hem den avlidne. Därför erbjuder vi prisgaranti på vårt jobb för att ni ska känna er säkra på att komma igång så snabbt som möjligt – hittar ni ett motsvarande men billigare i efterhand återbetalar vi skillnaden. Vi kan även erbjuda avbetalning på transporten.

  Alternativ 2: Lokal begravning, som kan bekostas av svenska staten.

  I det fall ekonomiska medel helt saknas, bekostar svenska staten det billigaste värdiga alternativ till begravning, vilket i de allra flesta fall blir en lokal begravning i landet där dödsfallet skedde.

  När den avlidne transporterats hem till Sverige.

  Innan den faktiska hemtransporten sker måste en svensk begravningsbyrå förberedas för att kunna ta emot den avlidne.

  I det fall en kista har transporterats till Sverige byts denna transportkista, samt zinkkistan inuti, ut mot en ny kista. Zinkdelen krävs för internationella flygtransporter men måste avlägsnas innan gravsättning sker i Sverige. Välj därför inte en dyr kista i utlandet, önskas en fin kista till ceremonin byts denna ut när kroppen väl når Sverige. Kistan hämtas upp på aktuell flygplats och körs sedan dit begravning ska ske, i väntan på ceremonin och/eller gravsättning.

  Då transporten skett i urna är det inte sällan fallet att urnan åker med de anhöriga hem. Det är viktigt att kontakta den svenska begravningsbyrån innan för att förbereda mottagandet av denna urna, då det är olagligt att ha urnor privat i Sverige.

  Därför ska ni anlita Lavendla International.

  Lavendla Begravningsbyrå, tillsammans med sina internationella samt juridiska avdelningar, Lavendla International och Lavendla Juridik, ordnar såväl hemtransporten som begravningen samt det juridiska som följer därefter. På så sätt kan vi erbjuda snabb hjälp och en helhetslösning för alla era brådskande behov.

  Vi hjälper er, oavsett när i processen ni anlitar oss, antingen om ni endast vill ha hjälp att med någon separat del i processen eller samma byrå genom hela uppdraget. Vi finns alltid tillhands med lång erfarenhet av komplexa utlandsärenden, så väl som begravningar i Sverige.

  Har du frågor gällande begravning utomlands? Kontakta gärna vår kundtjänst på telefonnummer 0770-33 90 88 så hjälper vi dig!

   Få en kostnadsfri offert och mer information:   Läs mer

   Vi återkommer inom 3 timmar!

   Berättelser från kunder

   Mohamed Ganim

   Stockholm

   “Excellent service and accurate time. This funeral home acted like family. They offered their time and effort for our disposal. In the end, I feel we gained family and friends...”

   Alexander Jovanov

   Lund

   “Mycket fint och professionellt utfört arbete med att få hem vår avlidne familjemedlem till hemlandet från start till slut. Kan varmt rekommendera dessa fina människor men ett speciellt tack till...”

   Behzad Baghaei

   Huddinge

   “Personalen var mycket trevliga och vi är mycket nöjda med all planering och ordning.”

   Jonna

   Huddinge

   “Stort tack till Hassan på Lavendla!”