0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Vid begravningen / Präst vid begravning

Präst vid begravning

Vid en kristen begravning enligt Svenska kyrkans ordning kallas officianten för präst. Övriga trossamfund har även de specifika namn på officianten. 

Officiant kallas den person som leder begravningsceremonin.

Om begravningen är en kristen begravning enligt Svenska kyrkans ordning kallas officianten för präst.

En katolsk begravning leds vanligtvis också av en präst men i vissa fall leds ceremonin i stället av en diakon. 

I andra kristna kyrkosamfund kallas officianten oftast för pastor.

Vid muslimsk begravning och judisk begravning leds begravningen av en imam respektive av en rabbi.

Kontakt med prästen vid en kristen begravning

När du har bokat en kristen begravning (även kallat kyrklig begravning) hos oss på Lavendla ser vi till att du inom kort blir kontaktad av den präst som ska hålla i begravningsceremonin.

Prästen brukar vanligtvis bjuda in till ett möte, antingen på prästens kontor eller hemma hos anhöriga, beroende på vad som passar bäst.

Om avståndet mellan anhöriga och präst är betydande brukar det vanligtvis gå alldeles utmärkt att hålla mötet via telefon.

präst vid kristen begravning

Under mötet med en präst från Svenska kyrkan tar man bland annat upp samtalsämnen som kretsar kring den avlidnes liv och personlighet.

Prästen ställer frågor såsom vem var den avlidne och vad kännetecknade honom eller henne? Dessa frågor är viktiga och gör det möjligt att utforma en personlig och vacker begravningsceremoni tillsammans med prästen. 

Att prästen får chansen att skapa sig en bild av den avlidne är också betydelsefullt med hänsyn till det griftetal som en präst alltid skriver inför en begravning.

Vid en borgerlig begravning finns ingen präst

Vid en borgerlig begravning kallas begravningsofficianten inte för präst utan för borgerlig officiant.

En borgerlig officiant kan egentligen vara vem som helst, en närstående, en avlägsen släkting eller en professionell borgerlig officiant från en begravningsbyrå.

Vi på Lavendla har ett brett urval av flertalet duktiga och engagerade officianter.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.