Hem / Begravning / Vid begravningen / Präst vid begravning

Präst vid begravning

Vid en kristen begravning enligt Svenska kyrkans ordning kallas officianten för präst. Övriga trossamfund har även de specifika namn på officianten. 

Officiant kallas den person som leder begravningsceremonin. Om begravningen är en kristen begravning enligt Svenska kyrkans ordning kallas officianten för präst. En katolsk begravning leds vanligtvis också av en präst men i vissa fall leds ceremonin istället av en diakon. I andra kristna kyrkosamfund kallas officianten oftast för pastor. Vid muslimsk begravning och judisk begravning leds begravningen av en imam respektive rabbi.


Vi hjälper dig ordna en kristen begravning

Se vårt utbud och våra priser här


Kontakt med prästen vid en kristen begravning

När ni har bokat en kristen begravning (även kallat kyrklig begravning) hos oss på Lavendla Begravningbyrå ser vi till att ni inom kort blir kontaktade av den präst som ska hålla i begravningsceremonin. Prästen brukar vanligtvis bjuda in till ett möte, antingen på prästens kontor eller hemma hos de anhöriga beroende på vad som passar bäst. Om avståndet mellan anhöriga och präst är betydande brukar det vanligtvis gå alldeles utmärkt att hålla mötet via telefon.

Under mötet med en präst från Svenska kyrkan tar man bland annat upp samtalsämnen som kretsar kring den avlidnes liv och personlighet. Prästen ställer frågor i likhet med vem var den avlidne och vad kännetecknade honom eller henne? Dessa frågor är viktiga och gör det möjligt att utforma en personlig och vacker begravningsceremoni tillsammans med prästen. Att prästen får chansen till att skapa sig en bild av den avlidne är också betydelsefullt med hänsyn till det griftetal som en präst alltid skriver inför en begravning.

Vid en borgerlig begravning finns ingen präst

Vid en borgerlig begravning kallas begravningsofficianten inte för präst utan för borgerlig officiant. En borgerlig officiant kan egentligen vara vem som helst, en närstående, en avlägsen släkting eller en professionell borgerlig officiant från en begravningsbyrå. Vi på Lavendla Begravningsbyrå har ett brett urval av flertalet duktiga och engagerade officianter.


 

Har ni frågor om präster eller vill ni ha hjälp att boka en begravning? Tveka då inte att kontakta oss på Lavendla Begravningsbyrå. Våra duktiga rådgivare finns alltid nära till hands, ni når dem på telefonnummer 0771 – 22 21 21 eller på [email protected]!