0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Efter begravningen / Urnsättning

Urnsättning

Urnsättningen sker genom att urnan sänks ned i en urngrav och ger dig möjlighet att skapa en personlig grav.

Urnsättning är den typ av gravsättning när urnan sänks ned och begravs i jord, likt en traditionell jordbegravning fast med urna i stället för med kista.

En urnsättning är inte alls lika brådskande som en jordbegravning med kista.

Du har ett helt år på dig att gravsätta urnan efter kremeringen. Det ger i sin tur dig som anhörig gott om tid att bestämma en lämplig gravplats.

En urngrav ger dessutom möjligheten att visa lite extra omtanke för den avlidne genom att sköta om graven.

Däribland genom att dekorera den personligt med de begravningsblommor du vet att den avlidne tyckte om, som exempel.

Gravplatsen blir på så vis ombonad och levande, vilket inte är möjligt i de andra formerna av gravsättning av askan.

De andra formerna är nämligen mer eller mindre anonyma.

Urnsättningen kan utformas enligt anhörigas önskemål

Formerna kring urnsättningen anpassas efter anhörigas tycke och önskemål.

Även om det är vanligt att anhöriga närvarar vid ceremonin så är inte detta ett måste.

Urnsättningen kan i sin helhet överlåtas på kyrkogårdsförvaltningen, som därefter meddelar var och när urnsättningen ägde rum.

Askan förvaras på krematoriet eller på kyrkogården fram till dess att den ska urnsättas.

Du ska höra av dig till kyrkogårdsförvaltningen senast tre dagar innan urnsättningen ska ske, men gärna ännu tidigare, för att urngraven ska kunna förberedas och vara redo för urnsättningen.

Då kommer urngraven vara uppgrävd och städad när du anländer med urnan och man är även redo att stänga igen graven efter ditt sista farväl.

Det är inte ett måste att ha en präst eller liknande med vid urnsättningen, men många uppskattar tillfället att hålla en sista andakt för den avlidne.

Det är då viktigt att ha framförhållning och tänka på att det kan vara lite svårare att få tag i en präst under sommaren.

Naturligtvis går det bra att inte ha en präst närvarande, exempelvis om den avlidne inte var kristen. Då kan du och familjen i stället välja att ha en stund för er själva. Att hålla tal eller sjunga går också bra.

Själva urnsättningen sker när anhöriga hissar ner urnan i ett rep.

Många väljer att kasta ned en handbukett i graven innan den fylls igen.

Ännu mer fakta om urngravar

Urngravar finns på samtliga kyrkogårdar i Sverige.

Varje grav har plats för 4-9 urnor och i många fall finns således redan en urngrav där den avlidne vill ligga. Kanske har dennes föräldrar eller framlidna make/maka redan en grav öppnad?

Om svaret är ja är det stor chans att det finns plats kvar. Graven öppnas då genom att kyrkogårdsförvaltningen gräver efter en mall för att säkerställa att urnan hamnar nära – utan att hamna mitt på – tidigare gravsatta personer.

urnsättning vid urngrav

Den avlidne har rätt till sin urngrav under 25 år från den senast avlidnes gravsättningsdatum, precis som med alla andra gravplatser. Därefter kan graven förlängas, hur länge som helst. 

När askan ska urnsättas är det viktigt att välja en urna av förgängligt material som bryts ned naturligt i jorden över tid. Se olika former av urnor i Lavendlas utbud.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.

Mer läsning

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.