Hem / Begravning / Efter begravningen / Urnsättning

Urnsättning

Urnsättningen sker genom att urnan sänks ned i en urngrav

Urndekoration 2bUrnsättning är den typ av gravsättning då urnan sänks ned och begravs i jord, likt en traditionell jordbegravning fast med urna istället för kista. En urnsättning är inte alls lika brådskande som jordbegravning med kista då man har ett helt år på sig att gravsätta urnan efter kremeringen, vilket ger de anhöriga mycket tid till att bestämma en lämplig gravplats.

En urngrav ger möjligheten för de anhöriga att visa lite extra omtanke för den avlidne genom att sköta om den och dekorera den personligt med exempelvis de begravningsblommor man visste att den avlidne tyckte om. Man gör på så sätt gravplatsen ombonad och levande, vilket inte är möjligt i de andra formerna av gravsättning av askan då dessa är mer eller mindre anonyma.


Gör dina val i lugn och ro hemifrån

Se vårt utbud och våra priser


Själva urnsättningen kan utformas enligt de anhörigas önskemål

Borgerlig klassiskFormerna kring urnsättningen anpassas efter de anhörigas tycke och personliga önskemål. Även om det är vanligt att de anhöriga närvarar vid ceremonin så är inte detta ett måste. Urnsättningen kan i sin helhet överlåtas på kyrkogårdsförvaltningen som därefter meddelar var och när urnsättningen ägde rum.

Askan förvaras på krematoriet eller på kyrkogården fram tills dess att den ska urnsättas och man ska höra av sig till kyrkogårdsförvaltningen senast tre dagar innan urnsättningen ska ske, men gärna ännu tidigare, för att urngraven ska kunna förberedas och vara redo för urnsättningen. På så sätt är urngraven uppgrävd och städad när ni kommer med urnan och man är även redo att stänga igen graven efter ert sista farväl.

Det är inte ett måste att ha en präst eller liknande med vid urnsättningen, men många uppskattar tillfället att hålla en sista andakt för den avlidne. Det är då viktigt att tänka på framförhållning och att det kan vara lite svårare att få tag i en präst under sommaren. Det går naturligtvis bra att inte ha en präst närvarande, exempelvis om den avlidne inte var kristen. Då kan familjen istället välja att ha en stund för sig själva. Att hålla tal eller att sjunga går också bra.

Själva urnsättningen sker då de anhöriga hissar ner urnan i ett rep. Många väljer att kasta ned en handbukett i graven innan den fylls igen.Fakta om urngravar

Urngravar finns på samtliga kyrkogårdar i Sverige. Varje grav har plats för 4-9 urnor och i många fall finns det således redan en urngrav där den avlidne vill ligga. Kanske har dennes föräldrar eller framliden make/a redan en grav öppnad? Då är det stor chans att det finns plats kvar. Denna grav öppnas då genom att kyrkogårdsförvaltningen gräver efter en mall, för att säkerställa att urnan hamnar nära, men inte på, tidigare gravsatta personer.

Den avlidne har rätt till sin urngrav under 25 år från den senast avlidnes gravsättningsdatum - precis som med alla andra gravplatser. Därefter kan graven förlängas, hur länge som helst. Då askan ska urnsättas är det viktigt att välja en urna av förgängligt material som då bryts ned naturligt i jorden över tid. Läs mer om Lavendlas ut av urnor.


    Bli kontaktad av våra erfarna begravningsrådgivare

    Läs mer