0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Efter begravningen / Pappkista vid kremering

Pappkista vid kremering

Planerar du en kremering och undrar om du ska välja en pappkista? Valet av kista för en älskads begravning är en djupt personlig och viktig beslut. Medan pappkistor erbjuder ett alternativ, låt oss utforska några viktiga faktorer innan du fattar ditt beslut.

Topp 4 fakta om pappkistor

 1. Ekonomiskt jämförbart med träkistor
  Trots allmänna antaganden är wellpappkistor inte nödvändigtvis det billigaste alternativet för kremering. Priset på pappkistor kan vara jämförbart med mer budgetvänliga träkistor.
 2. Hållbarhet och stabilitet
  Pappkistor kan vara mindre robusta än träkistor. Även om de är tillverkade för att bära en persons vikt, kan wellpapp vara mer mottaglig för skador än trä, vilket ställer frågor kring säkerhet och stabilitet.
 3. Krematoriers godkännande
  Det kan komma som en överraskning, men inte alla krematorier accepterar pappkistor. Varje krematorium har sina egna regler och regelverk, och vissa kan vägra att kremera pappkistor på grund av bränningsprocessen eller andra policyer.
 4. Inte så miljövänligt som man kan tro
  Även om pappkistor kan vara mer miljövänliga än traditionella träkistor, beror deras miljöpåverkan fortfarande på tillverkningsprocessen och transporten. Med andra ord är de inte nödvändigtvis det gröna alternativet som många antar.

Ta hjälp av våra rådgivare

Pris på pappkista

I dagens ekologiskt medvetna värld kan valet av en wellpapp kista vid kremering tyckas som ett ansvarsfullt val. Pappkistor, särskilt de gjorda av wellpapp, har blivit mer populära som alternativ till traditionella träkistor. Medan pappkistor kan framstå som ett ekonomiskt alternativ, kan priset vara jämförbart med billiga träkistor.

I själva verket, när man jämför pris för wellpapp kista med det billigaste alternativet för träkistor, kan man upptäcka att skillnaden inte är så stor som man kan tro. Priset på en wellpappskista och en budgetvänlig träkista kan skilja sig bara med några hundralappar. Även om pappkistor ofta ses som det budgetvänliga alternativet för billigaste kistan vid begravning, visar verkligheten att de inte nödvändigtvis är det. Hur mycket en pappkista kostar varierar emellertid beroende på design, tillverkare och begravningsbyråns avgifter.

Vill du veta mer om våra tjänster?

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.

Pappkistor håller inte lika bra som träkistor

Pappkistor är inte alltid lika robusta och hållbara som deras trämotsvarigheter även om de är tillverkade för att kunna bära en persons vikt på ett säkert sätt. Wellpappen man använder för att tillverka en pappkista är tjock, men den är ändå mer mottaglig för skador än trä. Detta kan leda till bekymmer om säkerheten och stabiliteten hos pappkista, särskilt under transport och hantering.

Pappkistor är tillverkade av wellpapp, ett material som är mindre tåligt än trä, som kan vara mer benäget att deformeras under tryck jämfört med trä. Dessutom finns det begränsningar kring vikten den kan bära.

Dessutom har pappkistor en tendens att vara mindre läckagesäkra. Samt kan de vara mindre stabila än träkistor vid ett eventuellt regn. De kan ha svårt att behålla sin form, vilket kan försvåra hanteringen och transporten. 

Vissa krematorier tar inte emot pappkistor

Det finns en anmärkningsvärd detalj att tänka på när man överväger en pappkista vid kremeringen: inte alla krematorier accepterar dem. Detta kan komma som en överraskning, men det finns faktiska skäl bakom detta:

 1. I vissa fall kan bränningsprocessen vara svårare med pappkistor. Träkistor brinner mer förutsägbart och bidrar till en jämnare bränntemperatur. Pappkistor, å andra sidan, kan brinna snabbare och skapa ett mindre jämnt brännmönster, vilket kan leda till svårigheter under processen. Detta kan leda till längre kremeringstider, vilket ökar kostnaden och minskar effektiviteten.
 2. Vissa krematorier har specifika regler kring vilken typ av kistor de kan hantera. Detta kan vara baserat på deras tillgängliga utrustning, lokala regler eller personliga företagspolicyer. Med detta sagt är det avgörande att dubbelkolla med ditt valda krematorium om de kan hantera en pappkista innan du gör ditt slutliga val.

Pappkistor vid kremering – så gröna som vi tror?

Även om pappkistor ofta framställs som det miljövänliga alternativet, är sanningen mer nyanserad. De gröna fördelarna med pappkistor – mindre råmaterialanvändning och lättare vikt – kan tyckas lockande. Men en djupdykning i ämnet avslöjar en mer komplex bild.

 1. Tillverkningen av pappkistor är inte utan miljöpåverkan. Processen kräver stora mängder vatten och energi, och även kemikalier används för att stärka pappen som bidrar fortfarande till kistans totala miljöavtryck.
 2. Transport är en annan viktig faktor. Även om pappkistor är lättare att flytta, vilket minskar koldioxidutsläppen, kan det totala avtrycket vara större om kistorna måste fraktas långa sträckor. Om en pappkista produceras utomlands och transporteras till Sverige, blir miljövinsten av dess lägre vikt snabbt utraderad.
 3. Efter kremering producerar pappkistor mindre aska och partiklar än träkistor. Men om kistan har tryck eller färg kan detta leda till utsläpp av skadliga ämnen under förbränningen.
 4. Slutligen bör man notera att pappkistor är mer benägna att deformeras under tryck jämfört med träkistor. Detta kan leda till ökade resurser för att säkerställa kistornas säkerhet och integritet under transport och lagring.

Sammanfattningsvis, medan pappkistor vid kremering erbjuder vissa miljöfördelar, beror deras totala påverkan på flera andra faktorer. Som med alla miljöbeslut, är det viktigt att överväga hela livscykeln av produkten när man gör sitt val.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med över 8 års erfarenhet inom begravningsbranschen, varav flera år som begravningsrådgivare, har han god kännedom om begravningar och branschen i allmänhet. Jakob är idag verksam på Lavendlas huvudkontor i Stockholm.