Aktieägaravtal

Aktieägaravtal, eller kompanjonsavtal som det också kallas, skrivs mellan delägarna i ett aktiebolag. Det är inget krav enligt lag att ha ett aktieägaravtal, men är starkt rekommenderat då det är förknippat med en stor säkerhet för delägarna, vilket har lett till att de flesta bolag idag har ett aktieägaravtal mellan delägarna.

 

Vad händer om vi inte har ett Aktieägaravtal?

Saknar ni ett aktieägaravtal  kan det få negativa konsekvenser när oförutsedda situationer uppstår. Startar man bolag med nära vänner eller familj kan det vara extra viktigt med ett aktieägaravtal för att reglera vad som händer om en person inte jobbar lika mycket som den andra eller liknande situationer.

Varför är ett Aktieägaravtal viktigt?

Avtalet innebär att delägarna själva kan reglera allting ifrån hur vinstfördelningen mellan delägarna ska se ut, hur en försäljning av aktier när en delägare vill lämna bolaget går till samt övriga viktiga situationer som inte behandlas enligt Aktiebolagslagen.

Det är tyvärr vanligt att situationer som inte var förutsebara vid bolagets start uppstår. Exempelvis om en delägare som är gift sedan skiljer sig. I en sådan situation kan delägarens förre detta partner ha rätt till hälften av den delägarens aktier. Detta kan undvikas genom ett aktieägaravtal. I avtalet kan det skrivas in som ett krav att delägarna har äktenskapsförord som säger att aktierna är delägarens enskilda egendom, dvs de kan inte delas lika mellan makarna vid en eventuell skilsmässa.

Vill du veta mer om Aktieägaravtal?

Kontakta oss på Lavendla för en kostnadsfri konsultation. Vi erbjuder hjälp på dina villkor. Oavsett om du vill ha hjälp online, via telefon eller genom ett personligt möte så finns våra företagsjurister tillgängliga för att hjälpa dig! Du kommer i kontakt med våra jurister genom formuläret nedan eller genom att ringa oss på 0770 33 90 70.

Lavendla Juridik finns i hela Sverige

Oavsett var i landet du befinner dig så kan vi på Lavendla Juridik hjälpa dig. Lavendla Juridik kan hjälpa dig med Aktieägaravtal och har jurister verksamma i Stockholm, Göteborg och Malmö, men även i resten av Sverige.  Vi erbjuder service på dina villkor, vare sig du vill få hjälp över telefon, digitalt eller genom ett personligt möte. Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation!

Lavendla Juridik