Hem / Lavendla Juridik / Familjerätt / Äktenskapsförord / Äktenskapsförord – Register och registrering
 1. Lavendla Juridik

Äktenskapsförord – Register och registrering

Äktenskapsförord måste registreras för att vara giltiga. Registrering sker hos Skatteverket där vissa uppgifter måste finnas med i ansökan. I samband med att äktenskapsförordet registreras förs det in en uppgift om detta i äktenskapsregistret, som också sköts av Skatteverket. Har du ytterligare funderingar kring äktenskapsförord och registrering? Du når oss på 0770-33 90 70 eller via kontaktformuläret längre ned. 

Steg för steg: Så registrerar ni äktenskapsförord hos Skatteverket

 1. Äktenskapsförordet måste som ett första steg skrivas och det kan se ut på olika vis. Hos oss på Lavendla Juridik finns möjligheten att ladda ner gratis mall för äktenskapsförordet. Eftersom varje situation är unik rekommenderar vi dock att alltid konsultera en jurist. Tveka inte med att kontakta Lavendla Juridik för hjälp med ert äktenskapsförord.
 2. Oavsett äktenskapsförordets innehåll är det viktigt att parterna anger sina personnummer i äktenskapsförordet, så att Skatteverket har möjlighet att kontrollera folkbokföringsuppgifter. Bägge måste också skriva under äktenskapsförordet och det ska även dateras.
 3. Avgiften för ansökan på 275 kr måste betalas, vilket sker via swish eller bankgiro.Via swish: efter att Skatteverket mottagit äktenskapsförordet kan parterna logga in på “Mina sidor” där en länk för betalning finns.Via bankgiro: sätt in ansökningsavgiften på Skatteverkets bankgiro 227-5782 och glöm inte att ange ett av personnumren som referens.Via utländskt bankkonto: för dig som betalar från ett utländskt bankkonto gäller följande kontouppgifter:
  ​​IBAN: SE4912000000012810121915
  BIC/Swift-kod: DABASESX
  Danske Bank
  Norrmalmstorg 1
  S-103 92 Stockholm​​
  Betalningsmottagare/Payee: Skatteverket, SE-831 87 Östersund
  Som referens för betalningen anges: personnummer och namn. För dig som saknar svenskt personnummer anges: födelsetid och namn
 4. Äktenskapsförordet skickas i originalform till Skatteverket och du får tillbaka originalet efter registreringen. Adressen dit äktenskapsförordet skickas är:Skatteverket
  Äktenskapsregistret
  871 87 Härnösand

Det viktigaste du behöver veta om äktenskapsförord

Nedan video sammanfattar det mest centrala om äktenskapsförord, under en minut.

Äktenskapsförord är en offentlig handling 

Äktenskapsförordet finns i äktenskapsregistret och är en offentlig handling. Med det sagt, är det möjligt att begära ut uppgifter från äktenskapsregistret, vare sig det gäller uppgifter om en själv eller någon annan. 

Vad finns i äktenskapsregistret?

Från år 1921 och framåt finns information mellan makar och registrerade partners i äktenskapsregistret. Det finns bl.a. uppgifter om datum, skilsmässor och bodelningar. Av de drygt 40 000 uppgifter som årligen förs in i äktenskapsregistret är ungefär hälften skilsmässor. Det är inte bara privatpersoner som använder äktenskapsregistret utan domstolar, myndigheter, polis, advokater, banker och så vidare använder äktenskapsregistret i deras verksamhet.

För att beställa uppgifter från äktenskapsregistret kontaktas Skatteverket

Det går att kontakta Skatteverket på ett av följande fyra sätt: 

 1. Via telefon: 010-574 93 00
 2. Via fax: 010-577 96 24
 3. Via mail: formulär
 4. Via brev: Skatteverket, Äktenskapsregistret, 871 87 Härnösand

Ladda ner Lavendla Juridiks gratis mall på äktenskapsförord

Ska ni skriva ett äktenskapsförord men är osäkra på utformningen? Då kan ni använda er av vår gratis mall på äktenskapsförord som utgångspunkt.

Tingsrätten är inte behörig myndighet: Vänd dig till Skatteverket! 

Det är inte ovanligt att man kontaktar tingsrätten i den stad man är bosatt i när det kommer till äktenskapsförord och registreringsfrågor. Det är dock Skatteverket som är den behöriga myndigheten. Det är en annan sak att äktenskapsregistret används av tingsrätt och andra domstolar i deras verksamhet. 

Det går att ändra tidigare äktenskapsförord

Om förutsättningar förändras eller ifall parterna kommer överens om att upphäva äktenskapsförordet är det mycket möjligt. Det gör man genom att skriva ett nytt äktenskapsförord och ansöka om att få det nya äktenskapsförordet registrerat. I det nya äktenskapsförordet skrivs vad som önskas gälla nu, exempelvis om någon egendom ska bli giftorättsgods eller enskild egendom eller om man rentav önskar upphäva det tidigare äktenskapsförordet. 

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.