Hem / Lavendla Juridik / Familjerätt / Köpekontrakt / Köpekontrakt för bil, mc och båt
  1. Lavendla Juridik

Köpekontrakt för bil, mc och båt

Det är alltid rekommenderat att upprätta ett skriftligt  köpekontrakt när det kommer till olika slags köp. Det är särskilt viktigt med ett köpeavtal vid köp av olika slags fordon såsom bil, motorcykel och båt. I följande text reder vi ut allt man bör tänka på vid köp av fordon och vad som bör framgå av köpekontraktet.

Kopekontrakt bil, mc, bat

Vilken lag blir tillämplig vid köp av bil, MC och båt?

Det är antingen köplagen eller konsumentköplagen som blir tillämplig vid köp av bil, MC och båt. Den lag som blir tillämplig på det aktuella köpet är beroende av partsförhållandet, det vill säga vem som är säljare respektive köpare.

Om både säljare och köpare är privatpersoner gäller köplagens regler, ifall parterna inte avtalat om annat i ett köpekontrakt. Köplagen blir också aktuell om köpet sker mellan två företag.

Om säljaren däremot är ett företag och bilen köps av en privatperson gäller istället konsumentköplagen. Konsumentköplagen är till förmån för konsumenten och erbjuder ett starkare skydd än köplagen.

Konsumentköplagen är en tvingande lag, vilket innebär att bestämmelser i köpekontraktet som är sämre än vad lagen säger är ogiltiga. I sådant fall gäller istället konsumentköplagens regler.

Köpekontrakt för bil

Vid köp av begagnade bilar är det en god idé att upprätta ett skriftligt köpekontrakt. Ett sådant köpekontrakt bör, förutom självklarheter som priset, innehålla uppgifter om bilens standard, reparationshistorik, eventuella krediter som säljaren tagit på bilen och säljarens skyldighet att registrera köparen som ägare i fordonsregistret. 

Genom att skriva ett pedagogiskt och detaljerat köpekontrakt minimeras risken för konflikt. Ett skriftligt köpekontrakt vid köp av bil bör alltid upprättas oavsett om köpet rör personbil, lastbil eller husbil.

10 saker som bör framgå av köpekontrakt för bil

  1. Parternas namn och personuppgifter.
  2. Intyg om att säljaren är ägare till bilen.
  3. Säljaren och köparens åtagande i samband med köpet.
  4. Information om bilens skick samt annan information om bilen som registreringsnummer, chassisnummer, milantal med mera.
  5. Uppgifter om tidigare reparationer (särskilt om servicebok saknas), besiktningsprotokoll med mera.
  6. Vad som ingår i priset.
  7. Hur överlämning av bilen ska ske. 
  8. Vad som händer om det uppstår fel i bilen och vilka åtgärder köparen i sådant fall får vidta.
  9. Om ångerrätt ska gälla.
  10. Eventuella garantier.

Köpekontrakt för motorcykel, MC

Vid köp av en MC är det, i likhet med en bil, klokt att upprätta ett skriftligt köpekontrakt som utförligt beskriver standarden på MC:n, vilka reparationsåtgärder som vidtagits genom åren och vilket eventuellt ansvar säljaren har om det uppstår något problem. Det bör även uttryckligen framgå att säljaren är skyldig att registrera köparen som ägare i fordonsregistret.

Köpekontrakt för (segel)båt

Vid köp av en båt är det också bra att upprätta ett skriftligt köpekontrakt som tydligt redogör för båtens standard och historik. Om båten är över 15 meter finns det en skyldighet att registrera ägandeskapet i  fartygsregistret.

I de fall båten är så pass stor bör köpekontraktet innehålla ett villkor om att säljaren är skyldig att medverka till att en uppdatering av ägarregistreringen sker.

Lavendla hjälper till med köpekontrakt

Kontakta oss på Lavendla för en personlig konsultation. Vi erbjuder hjälp på dina villkor. Oavsett om du vill ha hjälp online, via telefon eller genom ett personligt möte så finns våra företagsjurister tillgängliga för att hjälpa dig.

Lavendla Juridik finns i hela Sverige

Stockholm, Göteborg, Malmö eller en annan ort, oavsett var i landet du befinner dig finns Lavendla Juridik här för dig. Du väljer själv hur du vill mötas, via telefon, online eller i ett personligt möte.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret, så hör vi av oss till dig.

Skrivet av Catharina Looft

Chefsjurist

Catharina har över 20 års praktisk erfarenhet av familjejuridik och har både undervisat på universitet samt haft ledande positioner i flertalet juridiska företag. Som chefsjurist är Catharina ansvarig för Lavendlas jurister och dess utbildning som kvalitetssäkring. Catharina är verksam på Lavendlas huvudkontor i Stockholm.